Cirkelbus in het nieuws

De Cirkelbus brengt doordeweeks abonnees van en naar hun gewenste bestemming binnen Voorschoten, maar als de bollenvelden in bloei staan, organiseert de Cirkelbus ook nog eens een toertocht voor liefhebbers van die bollenvelden. Op 13, 14, 20 en 21 april reden twee volle cirkelbussen langs de velden tussen Rijnsburg, De Zilk en Noordwijkerhout en bezorgden de inzittenden veel kijkplezier.

Kleurrijke tocht
Abonnees die zich voor de bollentocht had opgegeven, werden thuis opgehaald en vanaf 9.30 uur reden twee Cirkelbussen via een speciaal uitgezette route langs de bollenvelden. Daarbij werd de drukte rondom de Keukenhof zorgvuldig vermeden en ook wegafsluitingen vanwege het bloemencorso op 20 april vormden geen belemmering. Door het warme en natte weer waren helaas veel hyacinten en narcissen al over hun hoogtepunt, maar de tulpenvelden stonden nog volop in bloei.

Smakelijke afsluiting
Na een kleurrijke tocht van ruim anderhalf uur, stopten de Cirkelbussen bij restaurant Het Haagse Schouw voor een kop koffie en een gebakje, wat iedereen zich erg goed liet smaken. Het was een smaakvolle afsluiter van een wederom geslaagd uitje. Of zoals een van de deelnemers treffend verwoordde: ‘Ik ben zo blij met de Cirkelbus, zonder hen had ik dit prachtige uitje niet kunnen meemaken, ik heb er echt van genoten!’

Aanmelden voor de Cirkelbus
De Cirkelbus, al ruim dertig jaar gerund door meer dan 70 vrijwilligers, is bestemd voor de oudere (60+) inwoners van Voorschoten. De Cirkelbus vervoert van deur tot deur met slechts één voorwaarde, u moet zelfstandig kunnen in- en uitstappen. Wilt u ook genieten van het gemak van de Cirkelbus, meldt U zich dan telefonisch aan als abonnee bij het Meldpunt van De Cirkelbus op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur op nummer 071 562 22 67.

Wilt u als vrijwilliger bij de Cirkelbus aan de slag, bijvoorbeeld als chauffeur, neem dan ook contact op via nummer 071 562 22 67.


vlnr:
Dick Waal, wethouder Schokker, Harrie Liefers, Nel Peerdeman en Henri Schrama

Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan de Cirkelbus Voorschoten. Ik heb zelf ook een rondrit gemaakt. Graag wil ik het bestuur hartelijk bedanken voor de prettige ontvangst en de goede toelichting!

Ik ben diep onder de indruk van het goede werk dat hier wordt verricht voor en door ouderen. Dankzij de ruim 70 vrijwilligers worden er jaarlijks zo’n 15 duizend ritten gemaakt. Hierdoor zijn veel ouderen nog een stuk mobieler en zo kunnen ze goed op hun afspraak komen bij de arts of bij een vriend(in). Trots op!


Ella van Noort (l) heeft het voorzitterschap overgedragen aan Nel Peerdeman (r)
Foto: Voorschotense Krant

Hoor meer op
SoundCloud

Hoor meer op
SoundCloud

Tandartspraktijk
Voor Nel Peerdeman is alles nieuw. “Maar Ella heeft me al veel verteld en ik heb er ontzettend veel zin in.” Peerdeman runde tot voor kort samen met haar man een tandartspraktijk. “Mijn zoons werken nu mee in de praktijk, dus ik krijg wat meer tijd”, legt ze hierover uit.

Zoals veel vrijwilligersorganisaties kan ook de Cirkelbus extra hulp, zowel financieel als fysiek, gebruiken. “De sfeer binnen de Cirkelbusgroep is fantastisch, dat heb ik al gemerkt maar er zijn ook uitdagingen. Binnenkort moet één van de busjes worden vervangen. We zijn dus op zoek naar sponsors maar ook, zoals altijd, naar meer abonnees en vrijwilligers.”

Voorschoten, 25 januari 2024 om 13:52 uur door Marjolein Altena

Ella van Noort is onlangs afgetreden als voorzitter van de Cirkelbus. Na 16 jaar geeft ze het stokje door aan Nel Peerdeman. De Cirkelbus verzorgt goedkoop vervoer voor ouderen en minder mobiele inwoners van Voorschoten.

De Cirkelbus bestaat al 34 jaar. Het begon met één busjes, inmiddels rijden er van maandag tot en met vrijdag vier zevenpersoonsbusjes in Voorschoten. Ook gaat de Cirkelbus naar verpleeghuizen Zuydwijck en Haagwijk in Leiden en Duinstede in Wassenaar. De organisatie heeft 73 vrijwilligers. Wekelijks maken ruim 200 gasten gebruik van de dienst voor het doen van boodschappen, doktersbezoek of op bezoek bij familie en vrienden.

“We rijden zo’n 60.000 kilometer per jaar. Zeg maar anderhalf keer de wereld rond in Voorschoten. Onze chauffeurs worden dan ook elke twee jaar professioneel beoordeeld en krijgen een opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland. Elke keer krijgen we complimenten over het hoge niveau. Daar zijn we ontzettend blij mee!”

Tegenwoordig houdt de Cirkelbus kantoor in buurthuis De Boschbloem. “De samenwerking is fijn en ons bussen kunnen voor de deur geparkeerd worden”, zegt Van Noort. “Het is een fijne club vrijwilligers waar veel saamhorigheid heerst. Als iemand plotseling verhinderd is, dan is binnen de kortste keren vervanging geregeld. We helpen elkaar waar nodig.”

Allemaal geslaagd! De rijvaardigheid van de chauffeurs van de Cirkelbus is perfect! Foto: Henri Schrama

Opfriscursus rijvaardigheid voor chauffeurs Cirkelbus (9 en 23 september 2023)

Al meer dan dertig jaar verzorgt de Cirkelbus vervoer op maat voor oudere dorpsgenoten binnen de gemeentegrenzen van Voorschoten. Zo’n zeventig vrijwillige bestuurders, begeleiders en planners zorgen ervoor dat de vier zevenpersoonsbusjes van maandag tot en met vrijdag Voorschotenaren op hun plek van bestemming brengen. 

Op 9 en 23 september volgden alle chauffeurs een opfriscursus rijvaardigheid, georganiseerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. De opfriscursus rijvaardigheid omvat meerdere onderdelen. Voor aanvang van de cursus moesten alle chauffeurs hun ogen laten testen en konden daarvoor terecht bij Bentley Opticiens en Optiek Terhorst in de Schoolstraat. In Buurthuis De Boschbloem werden de opfriscursussen gehouden.  “Ik was verbaasd en verrast over de professionele aanpak van deze opfriscursus”, vertelt Rob van Hilten, vanaf januari 2023 chauffeur op de Cirkelbus, “en ofschoon ik eigenlijk geen twijfel had over mijn rijvaardigheid, is het toch prettig wanneer dit officieel bevestigd wordt.”

Reactietest, proefrit en verkeersregelupdate
“Allereerst werd onze reactiesnelheid getest,” vervolgt Rob, “door op een rempedaal te trappen wanneer je op een beeldscherm het woord ‘stop’ voorbij zag komen. En dat binnen 60/100e van een seconde!

Vervolgens maakten we onder toezicht van een instructeur van VVN een rit door Voorschoten waarbij we uiteraard diverse kruispunten, rotondes en snelheidsdrempels van Voorschoten aandeden.

Abonnees kunnen met een gerust hart de Cirkelbus bellen 

Als afsluiter kregen we een update van verkeersregels en dat was uitermate handig, zeker gezien de enorme toename van e-bikes in het verkeer. Alle deelnemers hebben de opfriscursus goed doorlopen, dus onze abonnees kunnen nog steeds met een gerust hart de Cirkelbus bellen om naar de supermarkt, de VOV, de fysiotherapeut of naar vrienden en familie gebracht te worden.”

Wilt u gebruik maken van de service van de Cirkelbus of wil je toetreden tot de enthousiaste groep van vrijwilligers? Bel dan naar 071 – 562 2267 of stuur een mailtje naar secretariaat@cirkelbus.nl.


Naar de bollen!

foto: Rob van Hilten

Op Paaszaterdag 8 april organiseerde de Cirkelbus Voorschoten een toertocht door de bollenvelden tussen Voorschoten en Noordwijkerhout. Twintig abonnees van de Cirkelbus genoten zichtbaar van de prachtige kleuren en geuren van de bollenvelden. De toertocht werd passend en smaakvol afgesloten met koffie en gebak.

De deelnemers hadden zich in de voorafgaande week via intekenlijsten in de busjes voor de tourtocht opgegeven. Al op maandag waren alle beschikbare plaatsen bezet, genoeg reden om de bollentocht te herhalen!

Narcissen, hyacinten en paaseitjes
Nadat alle deelnemers thuis waren opgehaald, vertrokken de drie busjes vanaf Buurthuis de Boschbloem voor een tocht door de bollenvelden tussen Wassenaar, Rijnsburg, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout. Onderweg genoten de inzittenden van de paaseitjes van Bakkerij Verhoog en stopten de busjes bij de bollenvelden zodat de deelnemers extra konden genieten van de kleuren van de narcissen en vooral de geur van de hyacinten. De tulpenvelden waren nu nog niet volledig in bloei, maar dat zal in de komende weken snel veranderen.

Koffie en gebak
Zo’n gezellige tocht maakt hongerig en dorstig. Daarom werd de tocht afgesloten met heerlijke koffie en gebak bij Van der Valk Haagsche Schouw. Daarna werd iedereen weer netjes thuisgebracht.


Op zaterdag 15 april 2023 is er wederom een toertocht gereden naar de bollenvelden, dit keer met 11 abonnees. Bij een tulpenveld in Noordwijk werd deze foto gemaakt. Ook deze rit werd weer afgesloten met koffie en gebak bij Vander Valk Haagsche Schouw.

Meer foto’s van de bollenritten deze zijn gemaakt op
zaterdag 8 april, zaterdag 15 april en zondag 23 april


Donderdag 2 maart 2023 was de Cirkelbus op bezoek bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voorschoten.

donderdag 2 maart 2023 (klik op foto voor vergroting)

In de Voorschotense Krant november 2022

De burgemeester reed een ochtend mee met de Cirkelbus (klik op foto voor vergroting)

” De abonnees van de Cirkelbus keken onlangs behoorlijk op.
De bijrijder was niemand minder dan burgemeester Nadine Stemerdink”


In Groot Voorschoten 2 december 2022

Laat je rijden met de Cirkelbus